Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Chirurgie voor rundvee

De meest voorkomende chirurgische ingrepen zijn:

  • Keizersnedes
  • Lebmaagverplaatsingen naar links en rechts
  • Navelbreuken
  • Tylomen verwijderen

Keizersnede

Dit wordt uitgevoerd indien een normale geboorte onmogelijk is, of een normale geboorte een te groot risico zou vormen voor het leven of de gezondheid van kalf of koe. Er zijn runderrassen waarbij vaker keizersnedes voorkomen dan bij andere rassen. Eén van die rassen is het Belgische witblauwe rund, beter bekend als de Belgische blauwe dikbil. Aangezien de kalveren van deze koeien zeer zwaar zijn bij de geboorte en het geboortekanaal van de koe nogal smal is kunnen de kalveren meestal niet via de natuurlijke weg geboren worden. Om deze kalveren ter wereld te brengen doe je een dus beroep op onze ervaren dierenartsen. De linkerflank van de koe wordt gewassen geschoren en ontsmet voor de keizersnede.  Na een lokale verdoving worden de huid en de spierlagen opengesneden om zo tot bij het kalf in de baarmoeder te komen.  Na het openen van de baarmoeder wordt het kalf naar buiten getrokken. Vervolgens wordt alles zorgvuldig dichtgehecht zodat de koe optimaal voor haar kalfje kan zorgen en opnieuw kan gedekt worden.

De operatie heeft voor- en nadelen ten opzichte van een natuurlijke geboorte.

Enkele voordelen zijn:

  • het kalf komt ongeschonden ter wereld
  • de koe heeft weinig tot geen schade aan de geboorteweg
  • de koe kan direct weer staan.

Enkele nadelen zijn:

  • infectiegevaar van de wond
  • ethische kwesties.  

Onze dierenartsen maken hierin altijd een weloverwogen beslissing.

Lebmaagverplaatsing

Zowel een verplaatsing van de lebmaag naar links als naar rechts kan operatief verholpen worden. Er kan té veel plaats zijn in de buikholte door bv. het krijgen van een groot kalf, plotse gasproductie door rantsoenwisselingen voor en na de kalving, baarmoederontstekingen en leverproblemen kunnen eveneens de oorzaak zijn. Kenmerkend voor deze aandoening is onvoldoende melkproductie, slechte eetlust en lusteloosheid. Correctie van de verplaatsing gebeurde tot op heden chirurgisch waarbij de lebmaag werd vastgehecht aan de ventrale buikwand. Veel minder invasief echter is de kijkoperatie die recent door onze rundveedierenartsen toegepast wordt. De operatie kan zelfs gebeuren zonder het gebruik van antibiotica. Bij de lebmaagoperatie wordt deze eerst leeggeduwd en vervolgens vastgehecht aan de ventrale buikwand door middel van een speciale techniek.

Navelbreuk

Een navelbreuk komt regelmatig voor bij kalveren. De breuk wordt vrijgemaakt en de randen van de buikwand worden met losse hechtingen weer tegen elkaar aangetrokken. Belangrijk is om dit bij jonge dieren te doen, liefst voor ze een redelijke pensfunctie hebben. De pens zorgt voor veel druk op de hechtingen onderin de buik, waardoor deze kunnen uitscheuren.

Tylomen verwijderen

Een tyloom is een woekering van de tussenklauwhuid, vaak als gevolg van een tussenklauwontsteking of stinkpoot. Het is een chronische irritatie van de huid, waar de koeien behoorlijk kreupel door zijn. Opvallend is namelijk het hoge percentage tylomen dat besmet is met Mortellaro. De tyloom kan verwijderd worden met een thermocauter, een soort elektrisch mes. Hierbij wordt het tyloom zelf en een groot gedeelte van het vetweefsel uit de klauw verwijderd. De operatie wordt onder lokale verdoving uitgevoerd en duurt ongeveer een uur. Deskundig operatief verwijderde tylomen komen niet meer terug.