Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Schapen en geiten in de tuin

Schapen en geiten

Heb je nog een lapje grond over? Wil je het niet laten verwilderen? Heb je tijd om dagelijks voor dieren te zorgen? Dan zijn schapen en geiten in de tuin de ideale oplossing. Maar wat heb je hier nu allemaal voor nodig? Wij helpen je graag op weg.

Schapen en geiten zijn vriendelijke en leuke dieren, maar er komt wel wat bij kijken. Als je deze dieren wil houden, moet je je een aantal zaken afvragen:

  • Heb je genoeg ruimte en een stal?
  • Heb je een manier om de mest van de dieren kwijt te raken?
  • Kan je dagelijks voor de dieren zorgen en dit gedurende een 10 tot 20 jaar?
  • Kan je in de lammertijd extra veel tijd bij je dieren doorbrengen?
  • Kan je ongeveer 20 euro per maand spenderen per schaap/geit? Of heb je weides die de voederkost dekken?

Je kan ze dus niet zomaar houden. Hier zijn een aantal vereisten voor. Bij DAP Berg en Dal helpen we graag op weg.

Een eerste belangrijke vereiste is dat elke houder van schapen en geiten geregistreerd moet zijn. Dit geldt zowel voor particulieren als hobbyisten. Je kan je gemakkelijk en snel online registreren op de website van Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Zij registreren de gegevens in Sanitel en dan krijg je een beslagnummer. Beslagnummers zijn opgebouwd als volgt:

  • Schapen: BE inrichtingsnummer - 0501
  • Geiten: BE inrichtingsnummer - 0601
  • Hertachtigen: BE inrichtingsnummer - 0701

Als dit in orde is, ben je al op de goede weg. Daarnaast zijn er nog allerlei andere regels, bijvoorbeeld rond ziekteregistratie, premies en verplaatsingsregisters. Maar wat moet je daarna nog allemaal in orde brengen vooraleer je schapen en geiten in de tuin houdt?

Schapen en geiten, waar haal je ze?

Zowel schapen als geiten zijn kuddedieren. Je kan dus niet één schaap of geit in de tuin houden. Je moet zien dat je liefst drie of meer dieren kunt houden.

Je kan het beste een dier gaan halen waar je de achtergrond van kent. Hiervoor kan je best raad vragen aan een ervaren fokker of een fokvereniging, zoals: Steunpunt Levend Erfgoed of Kleine Herkauwers Vlaanderen. Het is ook belangrijk dat je kijkt naar de toestand van het dier. Als je denkt dat een dier er niet gezond uitziet, koop je het beter niet. Heb je al een kudde? Kan er nog een schaap of een geit bij? Hou het nieuwe dier dan vier weken in quarantaine. Die periode gebruik je dan best om de klauwen te verzorgen en te ontsmetten. Het is ook een ideaal moment of je nieuwe dier te ontwormen. 

Wat hebben schapen en geiten nodig?

Zowel schapen als geiten zijn kuddedieren. Je mag ze dus nooit alleen houden. Daarnaast hebben ze ook een grote weide en een stal nodig. Maar hoe zit het nu per dier?

Schapen

Schapen hou je beter in een kudde van minimaal vier dieren. Meer is altijd aangeraden. Daarnaast hebben ze behoefte aan een weide waarin ze kunnen grazen en zich verschuilen. Hiervoor is struikgewas ideaal of geef je schapen de mogelijkheid om rond te stal te lopen. Op die manier creëer je een gevoel van veiligheid. De weide kan je het best afsluiten met gaas. Neem liever geen prikkeldraad, want door de wol voelen ze dit niet. Ook de schuilstal moet groot genoeg zijn zodat alle dieren droog kunnen staan, maar ook genoeg plek hebben om te eten. Een dikke laag stro kan ook perfect dienen om op te liggen.

Schapen geef je het best vezelrijk ruwvoer (zoals, gras, hooi en kuilgras), proper water en een zoutliksteen. Daarnaast houden ze ook van kruiden in het grasland, zoals klavers, distels, paardenbloemen en weegbree. Ook moet je een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water voorzien

Geiten

Ook geiten kan je beter in een kudde steken. Aangezien er bij deze dieren een rangorde geldt, is het belangrijk om genoeg ligruimte, drink- en voederplaatsen te creëren. Ook deze dieren hebben beschutting nodig van struiken of bomen. Geiten zijn klimmers, dus voorzie zeker wat rotsblokken, houten platformen of oude boomstronken waar je geiten naar hartenlust kunnen klimmen. Geiten kunnen niet goed tegen nattigheid. Zorg dus zeker voor beschutting tegen regen en wind.

Net zoals schapen zijn ook geiten herkauwers. Ze hebben voornamelijk vezelrijk voedsel nodig, zoals gras, hooi, hagen en struiken, bladeren en takken. Maar in tegenstelling tot schapen zijn er een aantal planten gevaarlijk voor geiten. Het gaat hier om: weidekruiden, planten in bermen en aan sloten, aan de bosrand en tuinplanten. 

Ook geiten hebben het liefst proper water. Dus je moet regelmatig de drinkschaal verversen. 

Kortom, heb je genoeg ruimte in de tuin of een weide? Kan je er een kudde schapen en geiten en hun stal in kwijt? Twijfel dan niet langer en neem schapen en geiten in je tuin. Wij helpen je graag verder in de gezondheid van je dieren. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren.