Bij dierenartsenpraktijk Berg en Dal kan je terecht voor alle chirurgische ingrepen voor je hond. Regelmatig is het noodzakelijk een huisdier op te nemen in onze praktijk. Vanzelfsprekend is het niet leuk voor jou om je hond achter te laten. Wij proberen echter die periode zo optimaal mogelijk te laten verlopen voor jou en je hond. Alvorens over te gaan tot chirurgie wordt je hond steeds grondig onderzocht. De hart- en longfunctie behoren tot het routine onderzoek. Zo nodig wordt dit aangevuld met verder onderzoek, zoals bloedonderzoek, ECG of een echo van het hart. Soms dient een bloed- of urine onderzoek te worden uitgevoerd. Mocht je hond een verhoogd risico hebben, dan zullen we dit eerst met jou bespreken. Voor de chirurgische ingreep wordt zoveel mogelijk met jou besproken wat de gevolgen en de verwachtingen zijn van die operatie. Tijdens de operatie houden we je hond constant in de gaten via bewakingsapparatuur, zoals hartbewaking en een ademhalingsbewaking.
In onze voortdurende inspanningen om chirurgie van topkwaliteit te bieden, zijn wij blij om een brede waaier chirurgische diensten aan te bieden. Van routine operaties, zoals castratie of sterilisatie, tot complexere chirurgie. Onze dierenartsen zijn zeer bekwaam en zullen alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat je hond de allerbeste zorg krijgt.
Dierenartsenpraktijk Berg & Dal is trots om de meest geavanceerde chirurgie en technologie beschikbaar te stellen. Enkele van de chirurgische ingrepen die we uitvoeren omvatten, maar zijn niet beperkt tot:
- Castratie en sterilisatie
- Verwijderen van huidtumoren
- Wratverwijdering
- Oogoperaties
- Buikoperaties
- Gebitsbehandelingen
- Orthopedische ingrepen
Naast deze operaties kunnen onze gespecialiseerde dierenartsen ook ingewikkelde chirurgie uitvoeren, zoals: massaverwijdering, verwijdering van blaassteen, buikverkenning, verwijdering van vreemde organismen en splenectomie, alsook verschillende orthopedische operaties zoals breukreparatie en TPLO, om een gescheurde kruisband te repareren.
Mag mijn hond eten voor de operatie?
Hou je hond nuchter voor elke operatie. Dat betekent dat als de ingreep ’s ochtends plaatsvindt, je hond de avond voor de ingreep na 19.00 uur niet meer mag eten. Drinken mag wel. Honden kunnen misselijk worden van de narcose en gaan overgeven. Bij het overgeven kan het dier zich verslikken. Daarom is het zo belangrijk dat je hond nuchter is voor de ingreep. Verder is het belangrijk dat je je hond goed uitlaat voor de operatie, zodat blaas en darmen zo leeg mogelijk zijn. Tijdens en direct na de operatie kunnen ze niet urineren en ontlasten.
Risico beperking bij chirurgie
Iedere narcose heeft natuurlijk een risico, net zoals bij mensen. Hoewel veel technologische vooruitgang heeft geleid tot zeer veilige verdoving en chirurgie voor honden, bestaan er nog enkele risico's. Om deze risico's te verminderen wordt er vooraf een lichamelijk onderzoek uitgevoerd, alsook een voor-anesthetisch bloedonderzoek. Dit bloedpaneel zal helpen bij het verminderen van verdovingsrisico's door veel interne problemen uit te sluiten, waaronder stollingsstoornissen, lever- en nierafwijkingen en bloedarmoede. Het is belangrijk dat het lichaam de narcose goed kan verwerken en uitscheiden. Vooral bij oudere honden is het verstandig om voorafgaand eerst een bloedonderzoek te doen om te controleren of de organen die de narcose-middelen moeten verwerken nog goed functioneren. Op deze manier kan de chirurgische ingreep zo veilig mogelijk verlopen. Naast het onderzoek en het bloedonderzoek plaatsen we ook een intraveneuze katheter en geven je hond vloeistoffen om hem of haar gehydrateerd te houden en de bloeddruk op peil te houden tijdens de operatie. Met ons klinisch onderzoek vooraf en onze bewakingsapparatuur beperken we de risico's tot een minimum.
State-of-the-art chirurgische uitrusting
Naast het constante toezicht controleren we je hond met state-of-the-art apparatuur, inclusief een ECG om hartactiviteit te monitoren, een niet-invasieve bloeddrukmeter en een pulsoximeter, die de hartslag en zuurstofconcentratie niveaus meet. Alleen de veiligste, meest effectieve en laatste anesthetische en pijnbestrijdingsprocedures worden gebruikt. Onze operatiekamer is ook uitgerust met verwarmde operatietafels die zorgen voor een verhoogd comfort. Na de operatie controleren we je hond voortdurend om ruimte te bieden voor een snel en gezond herstel.
Heb je na afloop nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.