Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Tandheelkunde voor katten

tandverzorging kat

Een gezond gebit is essentieel voor je kat. Tandproblemen waarbij tandheelkunde nodig is komen regelmatig voor. Eén van de meest voorkomende ongemakken voor je kat zijn aandoeningen van het gebit. Veel katten (80% van de katten ouder dan 3 jaar ) hebben gebitsproblemen die veroorzaakt worden door tandplak en tandsteen. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Klachten variëren van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Naarmate je kat ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Het is belangrijk het gebit van je kat dagelijks te verzorgen en regelmatig te controleren. Het eten van hard voedsel helpt tandplak en tandsteenvorming te beperken. Om problemen te voorkomen is het raadzaam om op jonge leeftijd te beginnen met tandenpoetsen.

Tandsteen kan aanleiding geven tot een slijmvliesontsteking (= ginigivitis) of zelfs erger een ontsteking waarbij botverlies aanwezig is (= parodontitis). Tandsteen ontstaat wanneer er onder invloed van speeksel verkalkingen optreden in tandplak. Tussen het tandsteen en tandvlees kunnen vervolgens weer voedselresten en bacteriën nestelen die zorgen voor een tandvleesontsteking (gingivitis). Als in dit stadium geen behandeling plaatsvindt zal de ontsteking zich uitbreiden naar het bot waardoor de tanden uiteindelijk zullen uitvallen. Onze gespecialiseerde dierenartsen zorgen voor de meest geschikte tandheelkunde.kat tandzorg

Hoe herken ik een tandvleesontsteking?

  • Gemakkelijk bloedend tandvlees
  • Slechte adem
  • Bruine aanslag op tanden
  • Rood tandvlees op de overgang van tandvlees naar tanden
  • Losse tanden

Een tandvleesontsteking is een pijnlijke aandoening. Als je kat een van de bovenstaande verschijnselen vertoont, maak dan op korte termijn een afspraak met ons zodat wij kunnen beoordelen of een gebitsreiniging noodzakelijk is. Indien het probleem te erg wordt dan zullen er kiezen getrokken dienen te worden. 

Hoe herken ik een tumor in de mondholte?

Als een kat een verdikking aan de kaak krijgt, moeilijk kan eten of overmatig kwijlt door het slecht kunnen slikken, dan kan het zijn dat er geen tandprobleem aanwezig is, maar dat een tumor in de mondholte de oorzaak is voor dit probleem. Meestal maakt de dierenarts een röntgenfoto om de juiste diagnose te kunnen stellen. Door deze tumor kan je kat zich niet meer schoonlikken en dit zie je natuurlijk aan de vacht. Tandheelkunde is dan het reddingsmiddel voor dit probleem.

Kaak en/of tandproblemen door een aanrijding of een val

Als een kat aangereden wordt of ergens van afvalt kan er van alles aan het gebit en de kaken beschadigd raken. Tanden kunnen loskomen of uitvallen, hoektanden kunnen afbreken. Er kan een gespleten gehemelte ontstaan. Bij harde klappen kan zelfs de kaak breken waarbij tandheelkunde noodzakelijk is.  Het is belangrijk je huisdier na een aanrijding of val te laten nakijken door je dierenarts. Je kat kan in shock zijn of er kunnen nog andere problemen zijn (gebroken poot, inwendig bloedverlies, ...).

Hoe gaan we te werk om het gebit van je kat optimaal te verzorgen?

Na een grondige inspectie van de tanden, tandvlees en mondholte wordt overgegaan tot het ‘mechanisch poetsen’ van de tanden. Door trillende bewegingen wordt het harde, geelbruine tandsteen van de tanden verwijderd, gevolgd door het polijsten van het gebit, dit is nuttig om de terugkeer van aanslag te vertragen. Ook speciale kattenbrokken kunnen ervoor zorgen dat het gebit van je kat schoner blijft. Deze brokken zijn groter, waardoor het kauwen daarop als een soort tandenpoetsbeurt kan worden beschouwd. 

Als je kat aanleg heeft voor tandplak en tandsteen dan is een regelmatige controle door je dierenarts en een eventuele professionele gebitsreiniging noodzakelijk. Tandheelkunde is belangrijk voor de algemene gezondheid van je kat omdat tandziekte kan worden geassocieerd met andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals nier-, lever- en hartspieraandoeningen.Tijdens de jaarlijkse vaccinatie controleren wij altijd het gebit van je kat.

Voor de goede tandhygiëne van je viervoeter hebben we geïnvesteerd in een dentale unit, namelijk de iM3 GD Deluxe Dental. Deze heeft zowel voor je viervoeter als voor ons een aantal voordelen. Die zijn:

  • Voor ons is het grootste voordeel van dit toestel de functionaliteit. De iM3 GD Deluxe Dental voorziet ons namelijk van een langdurig werkgemak. Het onderstel is namelijk ni de hoogte verstelbaar. Daarnaast is het ook roestvrij en kan je de handstukken makkelijk koppelen of ontkoppelen. Dit toestel beschikt ook over een grote, maar stille luchtcompressor. Ook is er een handige spuit aanwezig die zorgt voor lucht water en nevel. Hiermee kan je heel gemakkelijk vuil uit de mond wegspoelen. De punt is ook afneembaar en kan je 360° draaien. Ook alle knoppen en schakelaars kunnen binnen een paar seconden gewijzigd worden. Dit zorgt ervoor dat we het gebit van je viervoeter snel kunnen reinigen.
  • Voor je trouwe viervoeter is het voordeel dat het een snelle procedure is tot een mooi en gezond gebit. Met de iM3 GD Deluxe Dental kunnen we snel in de tanden snijden en heeft je viervoeter niet langer last van zijn gebit.
iM3 GD Deluxe Dental