Verwijderen van vlooien, teken en mijten
Huidaandoeningen bij katten komen erg vaak voor. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook worden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten. Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid.
Vlooien
Deze kleine bloedzuigende parasieten zorgen voor veel overlast bij onze kat. De beten zijn pijnlijk en je ziet uw kat dan ook vaak opspringen als hij/zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaan krabben en bijten. Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Sommige dieren zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt.
Hoewel vlooien het meest worden gezien in de warme zomer maanden, kunnen vlooien ook worden gevonden bij katten in de winter en dan vooral bij katten die binnen worden gehouden.
De meeste problemen kunnen worden voorkomen met een goede hygiëne, preventieve maatregelen en een regelmatig controle van je kat. Behandel je kat en haar leefomgeving met een aangepast bestrijdingsmiddel.
Teken
Teken zijn spinachtige parasieten die voorkomen in struiken en grassen. Wanneer de kat voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Teken kunnen ziekten overbrengen waaronder de Lyme-ziekte. Het is belangrijk om regelmatig je kat te controleren en de ze meteen te verwijderen. Teken kunnen lokaal ook zorgen voor een ontstekingsreactie. Hoe langer de teek aangehecht zit, hoe groter de kans op ziekten en ontsteking. De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tekentangetje of een puntig pincetje.
Mijten
Het zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met oorsmeer, huidschilfers en weefselvocht. Als je kat erg schudt met het hoofd, aan of achter de oren krabt, de kop scheef houdt en er een zwarte, korrelige afscheiding is in de oorschelp dan zal je kat besmet zijn met oormijt. Een oormijtinfectie komt vaak voor bij kittens en is erg besmettelijk. Voor de behandeling van oormijt kan een spot-on middel (dus pipetje voor in de nek) met de werkzame stof selamectine gebruikt worden.