Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Chip kat

microchip kat

Vanaf 2016 is het verplicht om bij jonge kittens een registratiechip te laten inplanten. Deze chip wordt door uw dierenarts geplaatst. De verplichting om te chippen geldt enkel voor nieuwe katten.

Vroeger deden mensen hun kat een bandje of een identificatieplaatje om met de naam en adres van de eigenaar. Deze kunnen loskomen, afbreken, onleesbaar of beschadigd worden. Uw kat heeft een identificatiecode nodig die betrouwbaar is en niet kan loskomen of beschadigd raken. Een microchip is een veilige, eenvoudige vorm van identificatie die de kans kan vergroten dat uw huisdier veilig zal terugkomen. Zo'n registratie met een chip is al lang verplicht voor honden en wordt nu ook ingevoerd voor katten. Deze microchip zal alle gegevens van de kat bevatten, zoals: leeftijd, adres, naam van de eigenaar. De dierenasielen zijn blij dat het chippen van een kat verplicht is. Met zo'n chip kunnen het aantal zwerfkatten verminderen en weten ze wie de kat heeft achtergelaten. Door uw kat te chippen kunnen we ervoor zorgen dat verloren gelopen katten terechtkomen en verklein u ook de kans op verlies van uw huisdier. Door de gegevens van de chip te vergelijken met een register, kan worden achterhaald waar de kat thuis hoort.

Wat is een chip voor katten?

grootte van chipDe microchips (een klein stukje metaal, buisje) die worden gebruikt om katten te chippen zijn niet veel groter dan een rijstkorrel. De chip wordt door middel van een spuitje tussen de schouderbladen ingebracht. Dit duurt slechts een minuut en is eigenlijk zo goed als pijnloos en 100% doeltreffend voor de identificatie van uw kat gedurende zijn/haar leven. Omdat de chip los onder de huid zit, kunt u hem soms voelen, maar u ziet hem niet zitten. Op deze chip staat een nummer geprogrammeerd waaruit blijkt dat u de eigenaar bent van de kat. Dat nummer kan iedereen aflezen die een chiplezer heeft. Meestal is dat de dierenarts, de politie en het asiel. Het nummer van de chip wordt gelinkt aan uw kat via een formulier dat we invullen. Dit formulier wordt naar Brussel gestuurd, waarna het nummer van uw kat, zijn naam en uw gegevens in een databank terechtkomen. Als uw kat later verloren raakt, tikken we het nummer in op de site van id-chips. Automatisch verschijnt dan de naam en gegevens van de eigenaar. Het identificatienummer dat in de chip geprogrammeerd is, wordt wereldwijd maar eenmaal gebruikt. Het is niet alleen belangrijk om je kat te chippen, het is ook crusiaal om de adresgegevens en telefoonnummer in de database actueel te houden, als ze veranderen kunt u de databank contacteren en de wijzigingen doorgeven. 

Elke chip bevat een chipnummer. Voor identificatiechips voor dieren bestaan de ISO standaarden 11784 en 11785. Chips die hieraan voldoen hebben een uniek nummer van 15 cijfers en beginnen met een landencode of fabrikantcode. De landencode van België is 056.

De veiligheid en bescherming van uw huisdier is onze voornaamste zorg. Daarom maken wij gebruik van de meest recente technologie om de kans dat uw kat wordt teruggevonden zo groot mogelijk te maken.