Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Medisch onderzoek voor konijnen

medisch onderzoek konijn

Dierenartsenpraktijk Berg en Dal raadt een jaarlijks medisch onderzoek aan tot je konijn de 'middelbare leeftijd' heeft bereikt. Voor oudere konijnen is het aan te raden om regelmatig een medisch onderzoek te laten uitvoeren op basis van de gezondheid en het gedrag. Een konijn is een complex dier waarvoor meestal een specifieke behandeling nodig is. 

Onze dierenarts zal bij het medisch onderzoek vragen stellen over het dieet, het gedrag en de medische historiek van je konijn.

Welke onderzoeken kan je verwachten bij deze check-up ?

  • Tanden: De snijtanden worden gecontroleerd op misvormingen. Je dierenarts zal ook de lippen controleren op eventuele zweren, afscheidingen, kwijlen of zwelling. Met behulp van een otoscoop met een lange speculum, zullen de molaire (achtertanden) worden gecontroleerd op scherpe punten genaamd sporen.
  • Ogen: Moeten helder en zonder uitscheiding zijn. Ze worden gecontroleerd op tekenen van zwelling, infectie of traanbuisobstructie.
  • Oren:  Als er ooruitscheiding is, wordt het gecontroleerd op mijten, gist of bacteriën. Er wordt een staal genomen en het materiaal wordt onderzocht onder een microscoop.
  • Huid: De huid en de vacht zullen worden onderzocht op parasieten, roos, tekenen dat uw konijn krabt of bijt bij zijn lichaam, bontverlies en letsels. De achterkant van de nek en rond het staartgebied worden onderzocht op bontmijten.
  • Lichaam: Met behulp van een stethoscoop wordt naar het hart en de longen van je konijn geluisterd. De buik wordt gecontrolleerd om de grootte en vorm van interne organen te evalueren.

We adviseren soms laboratoriumtesten omdat konijnen meesters zijn in ziekten verbergen, ook al blijkt uit het lichamelijk onderzoek dat alles normaal is. Bloedonderzoek, urinale analyse en bacteriële culturen zijn soms nodig om een ​​probleem te kunnen diagnosticeren.

Het is aan te raden je konijnen in het voorjaar te laten inenten, omdat de besmettingskans in het voorjaar en de zomer het grootst is. Met één vaccinatie bieden we bescherming tegen zowel myxomatose, VHD1 en VHD2. Het vaccin is een jaar werkzaam. Bij elke enting is het belangrijk dat je konijnen helemaal gezond moeten zijn op het moment van enten.