Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Vaccinaties voor paarden

Vaccinaties voor paarden

Door de vaccinatie is het paard beschermd tegen besmettelijke ziekten. Elk dier komt in contact met potentieel gevaarlijke virussen en bacteriële infecties in het dagelijks leven, en paarden zijn niet anders. Ze bieden bescherming tegen verschillende gevaarlijke en zelfs potentieel dodelijke ziekten door het immuunsysteem van een paard te stimuleren.

Waarom moet ik mijn paard laten inenten?

Bij het paard zijn er twee soorten veel voorkomende ziekten die levensbedreigend kunnen zijn, namelijk de ziekte tetanus en virale aandoeningen van de luchtwegen. Vaccinatie kan deze aandoeningen helpen voorkomen of de ziekteverschijnselen helpen verminderen. Je bespaart het paard onnodig lijden en je vermindert ook het risico dat ziektekiemen in de stallen circuleren en overgedragen worden op andere paarden. Vaccinatie is dus een preventieve behandeling om het paard te beschermen tegen besmettelijke ziekten en ter voorkoming van overdracht van deze ziekte naar andere paarden.

Permanente vaccinaties: kernvaccins en risico gebaseerde vaccins

Hou je paard gezond met vaccinaties voor paardenVaccins zijn essentieel voor een goede gezondheid omdat ze het immuunsysteem van het paard voorbereiden om potentiële schadelijke pathogenen te herkennen en te vernietigen voordat hij of zij in contact komt met het pathogeen in het dagelijkse leven. Vaccins stimuleren het immuunsysteem van het paard om antilichamen te creëren die zijn aangepast om bepaalde pathogenen te neutraliseren. Dit stelt het paard in staat om een ​​hoge mate van immuniteit tegen specifieke ziekten te krijgen wanneer hij of zij het in het wild tegenkomt, waardoor het paard geen pijnlijke of potentieel dodelijke infectie lijdt.

Er zijn veel vaccins voor paarden, waarvan sommige essentieel zijn voor alle paarden (kern), terwijl anderen worden aanbevolen afhankelijk van het individuele paard en zijn of haar levensstijl (risico gebaseerde). Dierenartsenpraktijk Berg & Dal raden aan dat alle paarden vaccins krijgen tegen Influenza (griep), Tetanus (de klem), Rhinopneumonie, Hondsdolheid (rabies), Droes (streptococcus equi), Schimmel (dermatofytose) en West-Nijlvirus.

Influenza (griep)

Het paardeninfluenzavirus veroorzaakt een plotse infectie van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en de longen. De typische symptomen zijn gekenmerkt door koorts, waterige neusuitvloei, pijnlijke keel, droge hoest eventueel gevolgd door longontsteking en geelzucht. Sterfte treedt meestal slechts op na een bijkomende bacteriële infectie. Paarden kunnen weken tot zelfs maanden verminderde prestaties vertonen. Voornamelijk jonge en oude paarden zijn het meest kwetsbaar voor deze ziekte.

Tetanus (de klem)

Dit wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Het paard is erg gevoelig voor tetanus. De bacterie, die overal in de omgeving om ons heen voorkomt, produceert een neurotoxine (gifstof) die de zenuwbanen aantast waardoor de spieren verkrampen. Tetanus is (meestal) een wondinfectie en is dus niet overdraagbaar van het ene paard op het andere. Aangetaste dieren vertonen een stijve gang en de staart wordt vaak in een kramptoestand gedragen. De toestand van de paarden verslechtert snel, ze krijgen slikmoeilijkheden, kunnen niet meer staan en krijgen uiteindelijk ademhalingsmoeilijkheden. Paarden zijn veel gevoeliger voor tetanus dan de mens en een goede vaccinatie is dan ook noodzakelijk.

Rhinopneumonie

Deze virusziekte bij het paard heeft drie verschijningsvormen: de verkoudheidsvorm, de abortusvorm en de neurologische vorm. De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor bij voornamelijk jonge paarden. Deze vorm veroorzaakt koorts en soms een snotneus, hoesten en/of dikke benen. De abortusvorm komt regelmatig voor bij merries en veroorzaakt abortus of zeer zwak geboren veulens die vaak sterven. De neurologische vorm komt slechts incidenteel voor en veroorzaakt verschijnselen van het zenuwstelsel. 

Hondsdolheid (rabies)

Een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren (inclusief de mens).
Het virus komt met het speeksel via een wond in het lichaam en verspreidt zich langs zenuwbanen in de hersenen, waarna het dier uiteindelijk sterft.

Droes (streptococcus equi)

Dit is een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie die zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan. 

Schimmel (dermatofytose)

Huidschimmels zijn besmettelijk en overdraagbaar op mens en dier. Een huidschimmel kan worden overgedragen door direct contact tussen paarden of tussen paard, mens en andere huisdieren. De infectie tast meestal de oppervlakkige lagen van de huid en vacht aan. Vaccineren kan zowel preventief of genezend werken.

West-Nijlvirus

Het West-Nijlvirus is een vriusziekte die door muggen wordt overgedragen. De ziekte is niet besmettelijk dus een geinfecteerd paard kan geen andere dieren of mensen besmetten. Een West-Nijl infectie bij het paard kan volledig symptoomloos verlopen, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, niet eten of wat lichte koliek geven. Soms kunnen ook neurologische symptomen optreden zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsveranderingen.

Risico gebaseerde vaccinaties kunnen door onze dierenartsen worden toegediend op basis van hoe "risicovol" je paard is voor die ziekten. Onze dierenartsen zullen samen met jou bespreken welke ziekten in je omgeving voorkomen, de gezondheidstoestand en de levensstijl van je paard. Als je paard vaak reist voor shows of werk in gebieden waar bepaalde pathogenen aanwezig zijn, krijgt je paard het beste deze extra vaccinaties om zich te beschermen tegen die ziekten.

Wanneer moet een paard worden gevaccineerd?

In het algemeen moeten veulens die zijn geboren bij gevaccineerde merries (die gedurende een korte periode immuniteit geven bij de geboorte) op zes maanden een eerste kernvaccinatieschema starten. Ze zullen boosters nodig hebben als ze zeven en acht maanden oud zijn.

Om een goede inschatting te maken wat er precies goed is voor je paard en zijn specifieke situatie bespreek je dit het best met je dierenarts. Die zal dan een inschatting maken aan wat voor risico’s je paard wordt blootgesteld en zo bepalen wat je paard nodig heeft qua vaccinaties. Wij zorgen voor een vaccinatieschema dat optimaal is dat de bescherming biedt die je paard nodig heeft om gezond te blijven.