In België is het verplicht om je katten te laten castreren en steriliseren. Dat is vastgelegd in een nieuwe wet. Ook is het verplicht om je kat te laten chippen. Bij dierenartsenpraktijk Berg en Dal hechten we veel belang aan het castreren en steriliseren van katten.
Castreren en steriliseren zijn kleine chirurgische ingrepen die ervoor zorgen dat je kat onvruchtbaar wordt. Wanneer een kattin vruchtbaar wordt, wordt ze krols. Ongecastreerde katers gaan op zoek naar poezen die gedekt willen worden. Vanaf zes maanden kunnen zowel poezen als katers seksueel actief worden. Als je niet met een ongewenste dracht wil zitten, is het verstandig om je kater of poes te laten castreren of steriliseren.
Castratie
Castreren is een lichte chirurgische ingreep waarbij je kat onvruchtbaar wordt gemaakt. Voor een kater is dit een heel eenvoudige ingreep. Katers kunnen vruchtbaar worden vanaf zes maanden. Vanaf die leeftijd kunnen ze in huis gaan sproeien. Omdat ze rond die leeftijd geslachtsrijp zijn, raden we je aan om je kater dan te laten castreren. Dat biedt heel wat voordelen:
- je hebt geen kans meer op ongewenste kittens
- je kater zal minder sproeien of plassen in huis
- de urinegeur is minder sterk
- de drang om buiten te gaan zwerven is kleiner, net zoals de drang om met andere katten te vechten
Het enige nadeel is wel dat je kater dikker kan worden. Hierbij geven we het advies om na de operatie je kater minder eten te geven dan ervoor.
Bij een castratie worden de testikels verwijderd. Hiervoor worden er twee sneetjes gemaakt, maar die wondjes genezen snel. Voor zowel een castratie als een sterilisatie worden de katten ‘s ochtends nuchter binnen gebracht voor de ingreep. De hele dag blijven ze onder toezicht van de dierenarts en wanneer ze ‘s avonds ontwaken, kunnen ze door hun baasjes worden opgehaald.
Sterilisatie
Ook steriliseren is een lichte chirurgische ingreep waarbij de kattin onvruchtbaar wordt gemaakt. De sterilisatie kan het best gebeuren voor de eerste krolsheid en dat is dus op 6-9 maanden. Bij deze ingreep worden alleen de eierstokken weggehaald, maar soms wordt ook de baarmoeder verwijderd. Omdat de vruchtbaarheidsorganen van een kattin in de buik zitten, is deze ingreep moeilijker dan een castratie. De buik wordt geopend om de eierstokken te kunnen verwijderen. Na de operatie worden de huid en de buikholte in verschillende lagen gehecht. Ook steriliseren heeft een aantal voordelen, namelijk:
- geen ongewenste kittens
- geen krolsheden meer
- verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren
- geen baarmoederontsteking of tumor meer
Ook hier is het nadeel dat je kat na de ingreep dikker kan worden en is het advies om de katten na de operatie minder eten te geven.
Er kan ook sprake zijn van vroegcastratie of -sterilisatie. Hierbij worden de geslachtsorganen verwijderd wanneer de kat jonger is dan 16 weken. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben de langetermijngevolgen van vroege sterilisatie op de gezondheid van katten onderzocht. Dit hebben ze onderzocht in het kader van het project “Sterycat”. Ze hebben tussen april 2010 en augustus 2012 800 asielkatten gesteriliseerd. Hiervan was ⅔ tussen de acht en twaalf weken en ⅓ tussen de zes en acht maanden. Na de sterilisatie werden de dieren twee jaar door de dierenarts opgevolgd. Het enige verschil is dat ze bij jonge katten voeding toedienen voor en na de operatie en dat er een warmtebron aanwezig. De onderzoekers vonden geen verschillen in groei, allergie, lichaamsgewicht of gedragsproblemen. De conclusie is dus dat het geen enkel probleem is om katten vroeg te steriliseren.
De nieuwe wetgeving van 1 september 2018 zorgt ervoor dat katten gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden voor de leeftijd van vijf maanden. De castratie of sterilisatie moet nadien door de dierenarts geregistreerd worden in de databank CatID. Enkel voor katten die verkocht worden aan een kweker of die geëxporteerd worden, geldt een uitzondering. Katten die in asielen verblijven, moeten gecastreerd of gesteriliseerd worden voor de adoptie plaatsvindt.
Wat is de databank CatID?
Sinds 1 november 2017 moeten alle katten gechipt en geregistreerd worden voor ze twaalf weken oud zijn. Dit komt in de centrale databank CatID, het officiële platform voor de registratie van katten. Deze databank is volledig online. Het is een initiatief van de drie Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel). De databank verzamelt gegevens van huiskatten op Belgische bodem. Op die manier is er een beter overzicht van de populatie.
Als je je kat kwijt bent, dan kan je zijn verdwijning melden via dit platform. Maar de database helpt ook voor gevonden katten. Als je een kat gevonden hebt, kan je die naar het dierenasiel of de politie brengen. Zij kunnen dan dankzij de chip de database raadplegen en contact opnemen met de eigenaar. Wanneer de kat naar het asiel gebracht wordt, blijft die ten minste 15 dagen beschikbaar voor de eigenaar. Als de eigenaar zich na deze periode niet meldt, wordt je de wettelijke eigenaar. Als je een kat wilt adopteren of kopen, dan moet het asiel of de verkoper het huisdier reeds hebben laten registreren op CatID. Nadat de oorspronkelijke verantwoordelijke een verzoek indient, kan de dierenarts de gegevens van de eigenaar wijzigen en wordt je het nieuwe baasje. Elke kat die minstens zes maanden in België verblijft, moet binnen de acht dagen geregistreerd worden in CatID.
Sinds 1 september 2018 moeten alle katten voor de leeftijd van vijf maanden gesteriliseerd en gecastreerd worden. Ook wordt een chip geplaatst zodat de huisdieren geregistreerd kunnen worden in de centrale databank.