Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Tandheelkunde voor honden

Tandheelkunde voor honden

Een goede mondhygiëne is bij honden even belangrijk als bij mensen. Hoewel onze honden andere problemen kennen (zij hebben bijvoorbeeld zelden last van 'gaatjes'), komen tandproblemen regelmatig voor. Heeft je hond een slechte adem?  In bijna alle gevallen is dit te wijten aan voedselresten die tussen de tanden blijven hangen, tandplak, bacteriën en tandsteen. Wanneer tandsteen niet verwijderd wordt, zal na een tijd ook het tandvlees aangetast worden. Het tandvlees wordt dan rood en pijnlijk en gaat zich terugtrekken. Je hond blijft toch eten omdat het instinct om te overleven groter is dan de pijn. De bacteriën nestelen zich tussen de tand en het kaaksbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten wat nog meer pijn veroorzaakt.

Tandhygiëne is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van je hond omdat tandziekte kan worden geassocieerd met andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals nier-, lever- en hartspieraandoeningen. Controleer daarom het gebit van je hond regelmatig en poets zo nodig zijn of haar tanden. Het is belangrijk dat tandsteen tijdig verwijderd wordt, zodat het gebit van je hond een leven lang meegaat.

De gezondheid van je hond is belangrijk voor ons. Wij willen dat je hond een lang en gezond leven heeft en we begrijpen dat het behoud van een gezonde mond daarbij deel uitmaakt. Contacteer ons vandaag nog om de tandheelkundige zorgbehoeften van je hond te bespreken en hoe we kunnen helpen!

Wat is tandheelkunde voor honden, en wie moet het uitvoeren?

Veterinaire tandheelkunde omvat het schoonmaken, aanpassen, opvullen, verwijderen of repareren van de tanden van je hond en alle andere aspecten van de mondhygiënische zorg. Dit wordt uitgevoerd door onze dierenarts gespecialiseerd in tandheelkunde voor honden. 

Controleer de tanden van uw huisdier als je één van de volgende problemen ondervindt:

 • Slechte adem
 • Gebroken of losse tanden
 • Extra tanden of gebonden baby tanden
 • Tanden die verkleurd of bedekt zijn met tandplak
 • Abnormaal kauwen en kwijlen
 • Verminderde eetlust of weigering om te eten
 • Pijn in of rond de mond
 • Bloeden uit de mond
 • Zwelling in de omliggende gebieden

Omdat de meeste tandheelkundige problemen onder de tandvleugel voorkomen, waar je het niet kan zien, wordt een grondige tandheelkundige reiniging en evaluatie onder narcose uitgevoerd. Met behulp van een ultrasoon apparaat wordt alle tandsteen verwijderd en het tandvlees bekeken.Tandheelkundige reiniging omvat schuren (om tandplaque en tandsteen te verwijderen) en polijsten. Loszittende tanden worden verwijderd. Bent je niet zeker of het gebit van je hond nog gezond is, laat het dan zeker controleren in onze praktijk.

Oorzaken van tandproblemen bij honden

Hoewel gaatjes minder vaak voorkomen bij honden dan bij mensen, kunnen ze veel van dezelfde tandproblemen hebben die mensen kunnen ontwikkelen:

 • Gebroken tanden en wortels
 • Tandvleesziekte
 • Abcessen of geïnfecteerde tanden
 • Cysten of tumoren in de mond
 • Gebroken kaak
 • Verhemelte gebreken (zoals gespleten gehemelte)

Tandvleesziekte is de meest voorkomende tandheelkundige aandoening bij honden. Vroege detectie en behandeling zijn zeer belangrijk omdat geavanceerde tandvleesziekte ernstige problemen en pijn kan veroorzaken bij je hond.

Het begint met tandplak dat verhardt. Tandplak boven het tandvlees kan vaak gemakkelijk gezien en verwijderd worden. Tandplak onder het tandvlees is schadelijk en veroorzaakt infectie en schade aan het kaakbeen en de weefsels die de tand aan het kaakbeen verbinden. Tandvleesziekte wordt ingedeeld op een schaal van 0 (normaal) tot 4 (ernstig).

Laat de tanden van je hond ten minste eenmaal per jaar door je dierenarts controleren op vroegtijdige tekenen van een probleem en om de mond van uw hond gezond te houden.

Waarom heeft de tandarts anesthesie nodig?

De meeste mensen maken zich zorgen om hun geliefde viervoeter onder anesthesie te laten brengen. Om deze bezorgdheid uit de wereld te helpen bespreken we dit eerst met jou. Hoewel de anesthesie een onnatuurlijke vorm van slaap is, zijn de geneesmiddelen hiervoor zeer veilig.

Iedere hond vereist een afgestemde anesthesie op zijn/haar specifieke situatie. Op grond van het uitgebreide pre-anesthetisch onderzoek bepalen we welke anesthesievorm gebruikt gaat worden en welke middelen we daarvoor gebruiken. Je hond wordt voor elke anesthesie grondig onderzocht: we luisteren naar hart en longen, we kijken naar de kleur van de slijmvliezen (tandvlees en oogleden), en nemen de pols en temperatuur.  We beginnen steeds met het inbrengen van een katheter. Het eerste middel dat via de katheter wordt toegediend is het kalmeerspuitje: dit zal je hond niet alleen kalmeren maar tevens de angst wegnemen, de spieren ontspannen en werkt ook pijnstillend. Wanneer het dier rustig is, wordt het slaapmiddel toegediend.

Anesthesie maakt het mogelijk om de tandheelkunde met minder stress en pijn voor je hond uit te voeren. Daarnaast zorgt anesthesie voor een betere reiniging omdat je hond niet beweegt en risico's op letsel uit de tandheelkundige apparatuur kan veroorzaken. De meeste huisdieren kunnen op dezelfde dag naar huis gaan, hoewel ze voor de rest van de dag een beetje groggy kunnen zijn.

Om een mooi en gezond gebit te garanderen, hebben we geïnvesteerd in een nieuwe dental unit, namelijk de iM3 GS Deluxe Dental unit. Deze heeft zowel voor je viervoeter als voor ons een aantal voordelen. Die zijn:

 • Voor ons is het grootste voordeel van dit toestel de functionaliteit. De iM3 GD Deluxe Dental voorziet ons namelijk van een langdurig werkgemak. Het onderstel is namelijk ni de hoogte verstelbaar. Daarnaast is het ook roestvrij en kan je de handstukken makkelijk koppelen of ontkoppelen. Dit toestel beschikt ook over een grote, maar stille luchtcompressor. Ook is er een handige spuit aanwezig die zorgt voor lucht water en nevel. Hiermee kan je heel gemakkelijk vuil uit de mond wegspoelen. De punt is ook afneembaar en kan je 360° draaien. Ook alle knoppen en schakelaars kunnen binnen een paar seconden gewijzigd worden. Dit zorgt ervoor dat we het gebit van je viervoeter snel kunnen reinigen.
 • Voor je trouwe viervoeter is het voordeel dat het een snelle procedure is tot een mooi en gezond gebit. Met deiIM3 GD Deluxe Dental kunnen we snel in de tanden snijden en heeft je viervoeter niet langer last van zijn gebit.
Tandheelkunde
Tandheelkunde
iM3 GD Deluxe Dental