Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Castratie en sterilisatie voor katten

castratie

Castreren en steriliseren zijn beide lichte chirurgische ingrepen waarbij je kat onvruchtbaar wordt gemaakt. Als de dagen langer worden, wordt de hormoonproductie van de kat in gang gezet. De poezen worden krols. Ongecastreerde katers gaan op zwerftocht op zoek naar poezen die gedekt willen worden. Zowel poezen als katers kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden seksueel actief worden. Als je niet wilt dat je kat kittens krijgt of verwekt, is het verstandig om je kater of poes op een leeftijd van zes maanden te laten castreren of steriliseren. Bij een kater is dit een zeer eenvoudige ingreep. Bij de poes is het iets moeilijker omdat hier de geslachtsorganen zich in de buik bevinden. 

Steriliseren van de poes:

Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste krolsheid dus op 6-9 maanden leeftijd. Gesteriliseerde katten hebben minder gezondheidsproblemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste krolsheid het risico op baarmoederontsteking en/of melkklierkanker tot nul reduceert. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Als de baarmoeder verdikt is, door bijvoorbeeld een ontsteking, dan halen we de eierstokken en de hele baarmoeder weg. Dan spreek je van een ovariohysterectomie.castratie

De voordelen van het steriliseren zijn:

  • geen ongewenste dracht
  • geen krolsheden meer
  • verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren
  • geen baarmoederontsteking of tumor meer

Het enige nadeel van steriliseren is dat de kat dikker kan worden. Het advies is dan ook om onmiddellijk na de operatie uw kat minder eten te geven dan ervoor, dan blijven ze mooi slank.

Een operatie heeft geen negatieve gevolgen op het gedrag van de kat. Integendeel, gesteriliseerde katten hebben een beduidende grotere kans oud te worden dan niet-gesteriliseerde katten. 

Bij de poes wordt de buik geopend om de eierstokken te kunnen verwijderen. Na de narcose wordt een heel klein sneetje in de buik gemaakt waarna de eierstokken en een deel van de baarmoeder worden verwijderd. De huid en de buikholte worden in verschillende lagen gehecht. Dit is een kleine routine-ingreep.
 

Castreren van je kater:

Als je kater vruchtbaar wordt kan hij gaan ‘sproeien’ in huis. Dit is normaal territoriaal gedrag, maar vaak ongewenst voor jou. Ze kunnen ook meer gaan zwerven en vechten met andere katers. Als je dit gedrag merkt is het verstandig een afspraak te maken om je kater te laten castreren. 
Je kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden, daarom adviseren wij om je kater rond deze leeftijd te laten castreren. 

De voordelen van castratie zijn:

  • geen kans meer op ongewenste kittens
  • minder kans op sproeien of plassen in huis
  • minder sterke urinegeur
  • minder drang om buiten te gaan zwerven en minder kans op vechten met andere katten

Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Ook hier geven we het advies om onmiddellijk na de operatie je kater minder eten te geven dan ervoor. Castreren is het chirurgisch verwijderen van de voortplantingsorganen. Bij de kater worden tijdens deze operatie de testikels (zaadballen) verwijderd. Voor een kater is de operatie niet echt ingrijpend: slechts 2 kleine huidsneetjes herinneren na afloop aan de operatie. Deze wondjes genezen snel.

Bij de ingreep om te castreren of te steriliseren is het de gewoonte dat de dieren 's morgens binnengebracht worden voor de ingreep, en dat ze 's avonds geheel ontwaakt opgehaald worden. Ze blijven dus de gehele dag bij de dierenarts onder toezicht. Er wordt wel gevraagd om de dieren geen voedsel meer te geven van de avond voordien rond 18 uur. Drinken mogen ze wel doen.