Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Hoe vaak moet mijn hond naar de dierenarts?

Hoe vaak moet mijn hond naar de dierenarts?

Je hond is je trouwste vriend. Maar daarnaast neemt hij ook een belangrijke plaats in in je leven. Maar hoe vaak moet je naar de dierenarts met je trouwe metgezel? Moet je enkel gaan als je hond ziek is? Wij leggen je even uit wanneer je het beste met je hond bij de dierenarts komt.

Jouw hond maakt deel uit van je leven. Maar ook hij moet af en toe op controle bij de dierenarts. Hoe vaak je met je hond moet langsgaan, hangt af van de levensfase waarin je hond zich bevindt. Heb je een puppy? Dan moet het dier vaker op bezoek bij de dierenarts dan een volwassen hond. Maar moet je dan enkel naar de dierenarts gaan als je hond ziek is? Neen, dit is niet het geval. Een dierenartsbezoek kan ook gepland worden om de gezondheid van je hond te laten controleren. Of je kan ook samen met je viervoeter langsgaan voor zijn jaarlijkse vaccinatie. Dankzij de regelmatige controles kunnen ook eventuele ziekten tijdig worden opgespoord en behandeld. Wanneer plan je nu best een dierenartsbezoek in?

Dierenartsbezoek met je puppy

Heb je je een puppy aangeschaft? Dan is het aangeraden om kort na de aanschaf bij je dierenarts te gaan. Die kan dan een eerste gezondheidscontrole doen en de nodige vaccinaties geven. Maar daar krijgt je hond ook een ontworming en worden mogelijke vlooien bestreden. 

Het is wel belangrijk dat je je pup even laat wennen aan zijn nieuwe omgeving, alvorens je een dierenartsbezoek plant. Dit is noodzakelijk om de hoeveelheid stress bij je puppy te beperken. De meeste puppy’s gaan de eerste keer naar de dierenarts als ze 6 tot 8 weken oud zijn. Tijdens dit bezoek is het ook belangrijk dat je puppy zich op zijn gemak voelt. Je trouwe viervoeter zal namelijk nog een aantal keer op controle moeten komen, dus het is belangrijk dat hij de dierenarts vertrouwt. Maar tijdens dit bezoek wordt niet enkel de gezondheid van je hond gecontroleerd. We kunnen je ook helpen met vragen over zijn opvoeding of zijn verzorging. Er worden dus een heleboel zaken gedaan tijdens het eerste dierenartsbezoek van je pup.

Dierenartsbezoek met een volwassen hond

Heb je een volwassen hond? Is hij actief? Eet hij goed? Heeft hij een goede ontlasting? Heb je op al deze vragen “ja” geantwoord? Dan kan je denken dat je een gezonde hond hebt, maar dan is het toch nog noodzakelijk om jaarlijks op controle te komen. Jouw dierenarts gaat je hond controleren en indien mogelijk maatregelen nemen.

Dierenartsbezoek met een oudere hond (senioren)

Van zodra je hond de leeftijd van 8 jaar bereikt, behoort hij tot de senioren. Dan kan het zijn dat je hond meer last heeft van kwaaltjes. Vanaf die leeftijd wordt het aangeraden om minimaal twee keer per jaar de dierenarts te bezoeken voor een seniorencheck. Op die manier ben je er snel bij en help je je hond zo lang mogelijk gezond te houden.

Maar er zijn ook een aantal ziekten die het meest bij honden voorkomen. Dit zijn:

  • Overgewicht
  • Tandsteen
  • Oorontstekingen
  • Melkkliertumoren (bij teven)
  • Cataract of grijze staar.

Wanneer je één van deze zaken bij je hond ondervindt, is het sowieso aangeraden om je dierenarts te bezoeken.

Andere zaken voor een dierenartsbezoek

Maar er zijn nog zaken waarvoor je samen met je hond op dierenartsbezoek kan, namelijk:

  • Chippen: alle honden moeten verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank. Dit moet gebeuren voor de leeftijd van vier maanden.
  • Castratie en sterilisatie helpt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Maar je kan hier ook het gedrag van je hond door aanpassen. Na een castratie vertonen mannelijke honden minder agressief gedrag. Of het kan medische problemen voorkomen. Zo is de kans dat teven een infectie aan de baarmoeder krijgen groter wanneer ze niet gesteriliseerd zijn. Zowel castratie als sterilisatie worden uitgevoerd wanneer je hond 6 tot 14 maanden oud is.
  • Tandheelkunde: honden kunnen last hebben van een slechte adem. Dit kan te wijten zijn aan etensresten die blijven zitten, tandplak, bacteriën en tandsteen. Wanneer dit niet verwijderd wordt, is de kans groot dat het tandvlees ook aangetast wordt. Een goede mondhygiëne is dus ook voor je viervoeter belangrijk.
  • Vaccinaties zijn voor je dierenarts een routineklus. Als je een puppy hebt, heeft die een aantal vaccinaties nodig op een korte periode. Bij een volwassen hond gebeurt dit eerder jaarlijks.
  • Parasieten kunnen de gezondheid van je hond schaden. Dit kan gaan van inwendige parasieten, zoals wormen, tot uitwendige parasieten, zoals teken.
  • Euthanasie is een moeilijke beslissing die je moet nemen. Ofwel is het omdat je hond te oud geworden is. Maar een andere reden om je hond te laten euthanaseren, is omdat hij een ernstige ziekte heeft. Ook tijdens deze moeilijke periode willen we je bijstaan elke stap van de weg. Wil je het dier nadien begraven? Of kies je liever voor een crematie? Ook met deze vragen kan je bij ons terecht.

Verzekering voor honden

Heb je al gehoord van een verzekering voor honden? Deze kan je afsluiten voor de kosten van de dierenarts. De kosten voor medicatie, analyse, radiografie, hospitalisatie, chirurgische ingrepen… worden terug betaald. De intekening dient wel te gebeuren voor de zevende verjaardag van jouw viervoeter. Je kan het makkelijkst een hondenverzekering vergelijken. Het enige wat je moet ingeven, is:

  • Je postcode
  • Het ras van je hond
  • Het geslacht van je hond
  • De leeftijd van je hond

Als je deze hebt ingegeven, worden de verschillende verzekeringen met elkaar vergeleken. Tijdens het vergelijken kan je nog altijd gegevens of dekkingen aanpassen.

Kortom, het is beter voorkomen dan genezen. Ga niet enkel met je viervoeter naar de dierenarts wanneer het nodig is, maar maak er een jaarlijkse routine van. Wij willen je ook bijstaan met raad over de opvoeding en verzorging van je trouwe metgezel. Aarzel alvast niet om ons te contacteren.