Berg en Dal

24/7 bereikbaar voor noodgevallen

Zomertips voor huisdieren

Zomertips voor huisdieren

Nu de zomer lijkt aangebroken en de temperaturen oplopen, is het ook belangrijk om je huisdieren extra aandacht te geven. Zij kunnen namelijk minder goed tegen de warmte en lopen dan ook de kans op oververhitting. Wij geven alvast enkele tips mee om je huisdier extra te beschermen tegen de hogere temperaturen, zodat ze zonder problemen de zomer doorkomen.

Hoe kan je zien dat je huisdier het te warm heeft?

Net als ons kunnen ook onze huisdieren het te warm krijgen. Een versnelde ademhaling, veel kwijlen en een verminderde eetlust zijn symptomen die aantonen dat het net iets te warm is voor je dier. Merk je op dat één of meerdere van deze symptomen zich voordoen, zorg er dan voor dat je tijdig je huisdier afkoeling kan bieden. Houd je huisdieren dus extra goed in de gaten bij warm weer, zodat er zich geen onnodige dierenartsbezoekjes voordoen.

Voldoende water

Alle huisdieren zullen bij warm weer normaal gezien meer drinken dan normaal. Zorg dus zeker voor voldoende vers drinkwater. (Her)vul de drinkbakken tijdig en overweeg eventueel om er meerdere te zetten. Zet ze liefst ook op een schaduwrijke plek zodat het water niet onmiddellijk opwarmt. Om het water koel te houden kan je er bijvoorbeeld een ijsblokje inleggen, maar let ook op dat het water niet ijskoud wordt. Dit is namelijk niet gezond voor je huisdier.

Zorg dat ze op koele plekjes kunnen rusten

Heb je de mogelijkheid om je huisdieren binnen te houden? Doe dit dan zeker. Vooral als je het binnen lekker fris kan houden door de gordijnen te sluiten of de rolluiken naar beneden te halen. Kan je ze niet binnen houden? Voorzie dan zeker genoeg schaduwrijke plaatsen waar ze tot rust kunnen komen. Plaats ook de kooien van vogels, konijnen en knaagdieren in de schaduw en leg er eventueel een nat laken over. 

Beperk lange wandelingen en onnodige inspanningen

Vermijd wandelingen op het heetst van de dag. Wandel bij voorkeur 's ochtends vroeg, of 's avonds laat. Zoek ook een plek waar veel schaduw is, zoals een bos of park en neem ook extra water mee. Als je merkt dat de inspanning toch te zwaar wordt, neem je best een pauze en laat je ze even genieten van een rustmomentje in de schaduw.

Vermijd ook zoveel mogelijk zand-, beton- en asfaltwegen. Deze worden zeer heet en kunnen de poten van je viervoeter verbranden. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via de zweetkliertjes in hun voetzolen. Als deze verbranden door op een hete weg te lopen, heeft je hond meer kans op oververhitting.

Zorg voor afkoeling

Om extra verkoeling te geven kun je je huisdier nat maken met koel water. Doe dit vooral bij oren, poten, hals en buik. Gebruik hiervoor geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten namelijk samen en raken je huisdieren nog moeilijk overtollige lichaamswarmte kwijt. Heb je een klein zwembadje ter beschikking waar je hond, kat, konijn,... in kan (en vooral wil) pootje baden zal dit ook voor extra verfrissing zorgen. Voor honden zijn er bijvoorbeeld ook handige koelteproducten te verkrijgen zoals een matje of halsband die altijd fris aanvoelen. 

Verder kan je ook zorgen voor enkele verfrissende snacks voor je huisdier. Denk hierbij aan een ijsblokje, stukje bevroren vlees, watermeloen,... Hier zijn de meeste huisdieren een tijdje zoet mee en het biedt voldoende afkoeling.

afkoeling huisdieren

Nog enkele algemene tips

  • Laat je huisdier NOOIT achter in de auto. Het autoraam laten openstaan volstaat niet, want de temperatuur loopt hier enorm snel op. Slechts 10 minuten kan hierbij al fataal zijn.
     
  • Ben je niet thuis op een warme zomerdag? Laat dan zeker je buren of familie eens langskomen om te controleren of je huisdier(en) nog voldoende water en afkoelingsmogelijkheden hebben.
     
  • Honden met een korte vacht kunnen net zoals wij verbranden. Het kan daarom ook geen kwaad om de rug van je hond in te smeren met zonnebrandcrème. Hou ze nadien wel even bezig totdat de zonnebrandcrème volledig is ingetrokken. Anders bestaat de kans dat ze hun vacht willen proper likken en zo de crème binnen krijgen.
     
  • Katten zoeken over het algemeen zelf koele plekjes op en hoef je dus weinig zorgen over te maken. Zorg er wel voor dat ze voldoende water ter beschikking hebben. Indien het echt nodig is, kan je bijvoorbeeld je handen nat maken en enkele keren over de vacht van je kat strijken om te verfrissen.
     
  • In de hokjes van konijnen of knaagdieren kan je koelelementen plaatsen. Wikkel ze in een handdoek zodat ze er lekker tegen aan kunnen liggen zonder zichzelf te hard af te koelen.
     
  • Zorg ook voor extra hygiëne in de konijnen hokjes. Door het warme weer komen er sneller vliegen af op (aangekoekte) uitwerpselen en leggen er eitjes. De maden van de vliegen kunnen voor ernstige gezondheidsproblemen bij de konijnen zorgen.
     

Conclusie

Met behulp van bovenstaande tips kan je de hitte voor jouw huisdieren veel draaglijker maken. Lukt het echter niet? Hou dan vooral de belangrijkste symptomen van oververhitting in de gaten, zoals een hevige ademhaling, lusteloosheid, kwijlen, veel drinklust, koorts, overgeven, slechte coördinatie,... en bel tijdig een dierenarts indien je je zorgen maakt!